Statistike posećenosti za web sajt

Saznajte ko posećuje Vaš sajt

Bilo da se odlučite za stalno održavanje svog web sajta kod naše firme, ili naručujete samo izradu sajta ili optimizaciju za Google, bićete u mogućnosti da pratite svoje statistike posećenosti.

Naša praksa je da svim klijentima implementiramo softver za statistiku posećenosti, kako bismo im omogućili da uvek imaju uvid u to koliko im je web sajt posećen i ko ga posećuje.

Kakve sve informacije pruža softver za statistiku posećenosti?

Statistike posećenosti za web sajt ne služe samo da biste znali koliko ste poseta imali na sajtu određenog dana. One pružaju mnogobrojne korisne podatke, od kojih ćemo nabrojati samo neke:

  • Statistika na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou - na ovaj način moguće je pratiti progres posećenosti ili njegovo opadanje. Takođe je moguća i statistika po času, tako da analizom podataka možemo utvrditi, recimo, u koje doba dana je Vaš sajt najposećeniji, i u to vreme objavljivati nove sadržaje i vesti, kako bi do njih došao najveći mogući broj posetilaca.
  • Broj jedinstvenih posetilaca na sajtu, kao i broj posetilaca koji su više puta posetili Vaš sajt
  • Prosečan broj strana koji posetilac pregleda kada dođe na Vaš web sajt
  • Broj posetilaca koji je pogledao samo jednu stranu na Vašem sajtu, i zatim otišao sa sajta (tzv. "Bounce Rate")
  • Statistika najposećenijih strana na Vašem sajtu
  • Informacije o posetiocima sajta, kao što su, koje browsere koriste, kakve operativne sistem imaju na računarima, iz kojih regiona dolaze, i td.
  • Koliko se posetioci vremenski zadržavaju na sajtu
  • Koje ključne pojmove ljudi upisuju u polje za pretragu kada dolaze na web sajt, kao i koje pretraživače koriste
  • Koji web sajtovi linkuju ka Vama, sa kojim ključnim rečima i na koje stranice
  • Statistika grešaka na Vašem sajtu, kao što su stranice koje više ne postoje

Postoji još mnogo opcija koje pruža servis za analitiku, a moguće je i kreiranje specifičnih izveštaja, koji detaljnije obrađuju temu koja Vas interesuje.

Značaj statistika posećenosti

Nakon čitanja ovog teksta, sigurno ste već shvatili da se iz detaljnih statistika za Vaš sajt može dobiti mnogo korisnih podataka. Ovi podaci mogu se iskoristiti za odlučivanje kako dalje unaprediti sajt, kada objavljivati nove sadržaje, koje ključne fraze treba dublje obraditi, i tako dalje.

Ako se odlučite da Vam mi održavamo web sajt, svakog meseca ćete dobijati detaljne izveštaje o sajtu, kao i savete i sugestije na koji način da radite na svom sajtu.